Neem een willekeurige gemeente, een dochterbedrijf van de NS en het Spoorwegmuseum. Benader een reïntegratiebedrijf en laat een groep bijstandsklanten 40 uur per week schuren aan oude treinen. Deze treinen worden weer van een nieuw jasje voorzien en uiteindelijk voor een prikkie geleverd aan het Spoorwegmuseum, de gemeente kan bijstandsgerechtigden arbeidsritme opdoen en het dochterbedrijf van de NS laat haar maatschappelijke betrokkenheid zien. Een mooi initiatief met een breed maatschappelijk doel… toch?

Niet zeuren maar schuren
Bij de start in 2004 is het woord Chrome-6 waarschijnlijk nooit gevallen of over nagedacht. Dat bleek ook wel want de werkers kregen geen gezichtsmaskers, moderne schuurmachines met afzuiging of beschermende kleding. Er was geen geld voor, dus niet zeuren maar schuren. Al gauw kwamen de eerste gezondheidsklachten naar boven; ze liepen in het begin uiteen van pijnklachten op de borst tot het verlies van tanden. Sallaint detail was dat de schuurhal van het NS-dochterbedrijf wel centrale afzuiging en overige bescherming had.

Loodchromaat in de gele verf
Was er in de eerste jaren van 2000 dan inderdaad zo weinig bekend van Chrome-6? In het Utrechts Archief werden stukken gevonden uit 1979 waaruit bleek dat de gele verf waar de ijzeren hondskoppen mee gespoten werden wel degelijk loodchromaat bevatte.

OM start vooronderzoek op strafbare feiten
Het is niet mijn taak of doel om deze hele geschiedenis weer de revue te laten passeren. Het Openbaar Ministerie is een vooronderzoek gestart waarin duidelijk moet worden of er strafbare feiten zijn gepleegd. De verf met Chroom 6 is in de jaren 80 in ieder geval vanuit de werkplaatsen verbannen.

Win informatie in over juiste werkomstandigheden
Wat ik wel als mijn taak blijf zien, is om bedrijven te blijven informeren en adviseren op het gebied van gezonde en schone lucht. De praktijk anno 2017 leert dat er weliswaar nog steeds veel te winnen valt; aan de andere kant merk ik dagelijks dat het bewustzijn bij bedrijven wel degelijk ook gegroeid is. Dus twijfelt u bij een werkomstandigheid, win de juiste informatie in en voorkom wat voorkomen had kunnen worden.

De video over dit item kunt u vinden via www.pzc.nl.

Jacquelien van der Lem is oprichter/eigenaar van Lemtech BV. Zestien jaar geleden is ze met haar bedrijf begonnen omdat ze vond dat er geen goede oplossingen waren voor lasrookafzuigingen in de werkplaatsen van metaalbedrijven. Aangezien Jacquelien zelf jarenlang in de lastechniek heeft gewerkt als European Welding Technician, wist ze dat dit gezonder kon en vooral ook moest. In haar wekelijkse column geeft Jacquelien haar visie en mening over een actualiteit die gerelateerd is aan haar dagelijkse werkzaamheden in de wereld van ruw metaal, vlambogen en schone lucht.