Bij een klant in Werkendam wordt veel gelast, geslepen en gegutst. Allemaal werkzaamheden waarvan de vrijkomende dampen, stof en rook niet goed zijn voor de gezondheid van de mens. In de ideale situatie zou men bij alle werkzaamheden bronafzuiging toepassen, maar in de praktijk is dit door o.a. de grote producten die zij bewerken niet altijd toepasbaar. Om deze reden was het van groot belang om de plekken die wel goed konden werken met bronafzuiging, hiervan te voorzien en voor de rest van de hal een goede basis met ruimtelijke recirculatie en ventilatie te realiseren.  

Om dit te realiseren was er een grote uitdaging op het gebied van ruimte, omdat in de productiehal iedere m² benut werd voor het werk. De bronafzuiging hebben wij om deze reden gerealiseerd door de filterunits aan de wand te hangen (geen vloeroppervlak kwijt) en hieraan per stuk twee zeer licht bedienbare afzuigarmen met groot bereik te hangen, waardoor er nu in totaal op 6 plekken met bronafzuiging kan worden gewerkt.

Omdat er in de gehele constructie hal zeer divers werk wordt gedaan, schoon werk, maar ook veel revisie werk, waarbij veel geslepen en gegutst wordt, is het belangrijk dat er ruim voldoende capaciteit aanwezig is en opgeschaald kan worden. Ons advies was om de ruimte te voorzien van 60.000 m³/h ruimtelijke ventilatie op basis van 100% recirculatie en daarnaast een opschaling van 60.000 m³/h met energie zuinige buitenlucht ventilatie te realiseren. Die 60.000 m³/h recirculatie kunnen wij met 2 units van ieder 30.000m³/h recirculatie units realiseren, welke een relatief klein oppervlak voor hun grote capaciteit hebben. Toch was ook dit vloeroppervlak bij deze klant niet beschikbaar. Wij hebben de recirculatie units aangepast, zodat deze buiten konden worden geplaatst, waarbij de schonen lucht retour de ruimte in wordt gebracht.

Daarnaast had de klant ons gevraagd mee te denken met verwarming waarbij een besparing behaald zou kunnen worden op zijn stookkosten. De grootste besparing wordt gerealiseerd door de 100% recirculatie van zijn eigen productiewarmte door de 2 recirculatie units. Verdere besparing hebben wij gerealiseerd door de recirculatie units te combineren met twee heaters direct naast de inblaaskoppen van de recirculatieunits. Niet alleen wordt de warmte door de krachtige inblaas van onze recirculatie unit door de gehele hal verspreid, ook wordt de warmte die normaal bovenin de hal zit, weer teruggevoerd naar de werkvloer. Waar men vroeger deuren en ramen open moest zetten om minder hinder te ervaren van de schadelijke stoffen en dus alle warmte verloor, wordt de lucht nu constant ververst en de warmte behouden.

Tevens hebben we dit systeem op een eenvoudige manier gekoppeld aan een systeem waarmee er in de warme periode, (let op dit kan periode van 6 tot 7 maanden zijn) de hal zeer efficiënt kunnen spoelen en koelen in de nacht.

Benieuwd of wij ook voor u een oplossing op maat kunnen realiseren?

Contact ons!