Naast 3D printen wordt er ook vaak gesproken over Additive Manufacturing en Rapid Prototyping. Behalve dat deze termen verschillen van elkaar hebben ze één ding met elkaar gemeen; er wordt gebruik gemaakt van een 3d printer.

Rapid Prototyping is een ideaal middel om ideeën snel en relatief goedkoop te realiseren. Via virtuele computerinformatie kan met behulp van verschillende technieken een idee vertaald worden naar een prototype. Ideaal voor kunstenaars en ontwerpers.

Additive Manufacturing is het proces van het maken van voorwerpen uit 3D-modelgegevens. Deze worden laag voor laag opgebouwd. Dit in tegenstelling tot conventionele technieken.
Deze techniek wordt vooral toegepast in de industrie, retail, automotive, aerospace en sinds kort ook steeds meer in de medische wereld.

3D printen is dus een cruciaal onderdeel van Additive Manufacturing en Rapid Prototyping. De digitale ‘bouwtekening’ die uit een veelvoud van laagjes bestaat, wordt naar de 3D printer gestuurd om een feitelijk object te printen. Hiervoor kunnen diverse materialen worden gebruikt, waaronder nylon, carbon, rubber, gips, goud, RVS, titanium en aluminium.
Als RVS en aluminium dus bewerkt kunnen worden door een 3d printer zal dat gevolgen hebben voor de metaalindustrie; de gehele markt van metaal 3d printen groeit immers al jaarlijks met zo’n 75 procent!

Het zal u niet verbazen dat er al veel metaalproducten worden geproduceerd door 3d printers. De ontwikkeling staat niet stil. Recent nog moest het resultaat lijken op het eindproduct, en twijfelde men nog aan een homogene kwaliteit. Nu dit klopt, gaat het snel. De aanschaf van een 3d printer kan prijzig zijn, vooral als je er grote onderdelen mee wilt maken.
Heeft u een enkel stuk, wat u toch heel graag onderzocht wil hebben of dit op een 3D mogelijkheid kan, zijn er verschillende Lab’s waar u een enkel stuk kan laten maken, zonder de aanschafkosten van een installatie te hebben. Ik noem er voor u 2: Voor kleinere onderdelen in verschillende materialen, 3D Makers zone in Haarlem en voor grote onderdelen van metaal Het Ramlab op het RDM terrein in Rotterdam.

Samengevat: Door de diversiteit van materialen, maten en vormen en de steeds grotere vraag naar just in time productie, waar een lange doorlooptijd teveel kost, zal het zich zeker in rap tempo verder ontwikkelen en een interessant thema blijven om te volgen.

Jacquelien