Geschreven door Jacquelien van der Lem.

‘De Brandweer behoort tot een beroepsgroep die een verhoogd risico op veiligheid, welzijn en gezondheid met zich meebrengt. Om zich tegen die risico’s te beschermen maken brandweermensen gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en worden ze regelmatig gekeurd om te bepalen of ze nog in staat zijn het brandweervak uit te oefenen. Ondanks deze (voorzorgs)maatregelen blijven er altijd restrisico’s over, die op de korte of lange termijn schade aan de gezondheid en het welzijn van de brandweermensen kunnen toebrengen.

Vanuit Amerika is aangegeven dat er een verhoogde kans op een beroepsziekte is onder brandweerlieden. Deze conclusie komt voort uit het jarenlang bijhouden van cijfers en statistieken. Één van die risico’s is het krijgen van kanker, waarbij huidkanker, blaaskanker, teelbalkanker (ook wel testiskanker), prostaatkanker, longkanker (vooral mesothelioom) en non-hodgkin volgens buitenlandse literatuur vaak genoemd worden. In opdracht van de Raad van Brandweercommandanten heeft het instituut Fysieke Veiligheid (IFV) in 2015 onderzoek gedaan in Nederland naar “beroepsrisico als gevolg van rook bij de Brandweer”.

De conclusie van dat onderzoek was dat het IFV een positief antwoord heeft gegeven op de vraag of er factoren zijn die tot kanker kunnen leiden. Dit geeft aan, alhoewel het directe bewijs nog ontbreekt, rook een aannemelijk gevaar voor brandweerlieden is. Wanneer geen afdoende maatregelen worden genomen kan direct contact met deze stoffen door inademing, opname via het spijsverteringskanaal en in sommige gevallen door de huid mogelijk kanker tot gevolg hebben.

 

Het is daarom belangrijk adembeschermingsmiddelen en beschermende kleding te dragen die in het algemeen zorgen voor primaire bescherming tegen deze stoffen, ook handschoenen horen daarbij.  Na de brand is het belangrijk met zorg je van je brandweerkleding te ontdoen en dit achterlaten in de vuile ruimte, of je je daarbij eerst moet afspoelen met de kleding nog aan, daar ben ik nog niet van overtuigd. De brandweerkleding heeft heel specifieke eigenschappen en met afspuiten brengen we de delen ook weer in de ruimte.”.

Wat ik aan een goede arbeidshygiëne strategie het allerbelangrijkste vind: Wat je voorschrijft, ben daar wel( liefst onderbouwd en bewezen) van overtuigd dat dit het juiste is. Het staat vast dat bescherming en kennis van groot belang is voor deze beroepsgroep. Maar misschien is erkenning nog wel het allergrootste punt van zorg. Ik ben dan ook benieuwd naar de ontwikkeling van dit thema binnen onze landelijke korpsen, en zal dit met veel interesse blijven volgen.’

Fijn weekend,
Jacquelien

 

Jacquelien van der Lem_2

Jacquelien van der Lem is oprichter/eigenaar van Lemtech BV. Zestien jaar geleden is ze met haar bedrijf begonnen omdat ze vond dat er geen goede oplossingen waren voor lasrookafzuigingen in de werkplaatsen van metaalbedrijven. Aangezien Jacquelien zelf jarenlang in de lastechniek heeft gewerkt als European Welding Technician, wist ze dat dit gezonder kon en vooral ook moest. In haar wekelijkse column geeft Jacquelien haar visie en mening over een actualiteit die gerelateerd is aan haar dagelijkse werkzaamheden in de wereld van ruw metaal, vlambogen en schone lucht.