Geschreven door Jacquelien van der Lem.

In Nederland werken veel minder vrouwen in de techniek dan in de rest van Europa. Met 18% staat ons land op de laatste plaats, terwijl nummer één Bulgarije 41% scoort. Er zou volgens kenners meer speciale aandacht moeten komen voor jonge vrouwen die het werken in de techniek als mogelijke optie zien.

Wat mij betreft hoef je meisjes/vrouwen niet anders te behandelen. Onderschat alleen niet wat een basisschool en ouders voor invloed kan hebben op de keuzes die gemaakt worden.Op de basisscholen op een speelse manier al jong de kinderen in aanraking laten komen met techniek, is daarin een hele essentiële. Ook ouders hebben een belangrijke rol. Hoe beter zij zelf op de hoogte zijn van de mogelijkheden in de techniek en hier enthousiast de kinderen in kunnen ondersteunen, hoe meer er bij de keuze van de vervolgopleiding techniek meegenomen wordt.

Zelf loop ik al vele jaren met heel veel plezier mee in de ruwe wereld van metaaltechniek. Ik heb na al die jaren inmiddels ervaren dat ik als vrouw een bijzondere positie heb. Ook ik heb vrijwel alleen maar met mannen te maken gehad, maar heb dit bijna nooit als vervelend of bedreigend ervaren. Het is maar net hoe je jezelf opstelt en daarbij gaat het natuurlijk vooral om de kwaliteit die je levert. Wat ik wel ervaar dat je altijd meer beproefd wordt op je kennis, omdat men dit niet vanzelf aanneemt. Voor mij geen punt, want ik vind het fijn om nog altijd veel kennis op te doen. Dit houdt je scherp en het blijft boeiend.

Na al die jaren heb ik wel het idee, dat er dingen positief aan het veranderen zijn. Zo kreeg ik een tijdje terug een magazine onder ogen waar ik enorm door verrast werd. Het blad draagt als naam “Girls and Future” en is bedoeld om jonge meiden te stimuleren in de techniek te gaan werken. Achter dit magazine zit het voormalig technocentrum Zeeland (nu Huis van de Techniek). Alhoewel  Zeeland een kleine provincie is qua inwonersaantal (plm 380.000); wordt daar veel gedaan op het gebied van techniek en innovatie. Ik vind het erg mooi dat de provincie, door dit blad, jonge vrouwen aan het woord laat, en hierbij mogelijk andere jonge vrouwen kan enthousiasmeren. Wat mij betreft zou het mooi zijn, als andere provincies volgen met dit initiatief. Zie: www.girlsfuture.nl

Voor mij persoonlijk gaat het er niet zo om, om meer vrouwen in de techniek te krijgen vanuit een feministisch oogpunt. Daar heb ik eigenlijk ook niets mee. Waar het mij om gaat is dat man en vrouw gezamenlijk, de meeste diseplines hebben en elkaar daarbij versterken, op iedere werkvloer. Dit komt de kwaliteit van de onderneming ten goede. Dit geld zeker voor de industrie!

 

Jacquelien van der Lem_2Jacquelien van der Lem is oprichter/eigenaar van Lemtech BV. Zestien jaar geleden is ze met haar bedrijf begonnen omdat ze vond dat er geen goede oplossingen waren voor lasrookafzuigingen in de werkplaatsen van metaalbedrijven. Aangezien Jacquelien zelf jarenlang in de lastechniek heeft gewerkt als European Welding Technician, wist ze dat dit gezonder kon en vooral ook moest. In haar wekelijkse column geeft Jacquelien haar visie en mening over een actualiteit die gerelateerd is aan haar dagelijkse werkzaamheden in de wereld van ruw metaal, vlambogen en schone lucht.