Geschreven door Jacquelien van der Lem

Cijfers liegen er niet om: de robotisering kan op termijn twee à drie miljoen banen kosten in Nederland. En dat is best veel op een totaal van 7,2 miljoen banen, die er op dit moment in ons land zijn. Werk aan de lopende band, verschillende bijbaantjes voor jongeren en werk in de bouw zouden over een tijdje verdwenen kunnen zijn. Maar wat betekent het nu eigenlijk; robots die mensenwerk vervangen. Komt er echt minder werk? En bestaat uw en mijn baan straks niet meer?

Het verdwijnen van uw baan is een worst-case scenario. Mogelijk denk u hier wel eens aan of bespreekt u dit met collega’s. Maar hoe groot is die kans dat we allemaal werkloos thuis komen te zitten? Dat banen verdwijnen door automatisering is niet nieuw. Dat banen verdwijnen omdat er oplossingen komen om het werk te verlichten ook niet.

De kar op het land werd al vroeg getrokken door paarden. Maar ook het paard werd uiteindelijk ingeruild voor een stoommachine.
Ken u de man nog die elke avond de straatlantaarns aanstak? Zijn baan stopte toen lantaarnpalen elektrisch werden. Denk er maar over na, hoeveel banen zijn er nog meer verdwenen. De petroleumman, de telefonist die elk telefoongesprek met elkaar verbond, de stadsomroeper, de ijshakkers en nog niet eens zolang geleden de melkboer.

Toch komen er elke keer weer nieuwe banen bij. Ineens moest iedereen zich omscholen tot app-bouwer voor de smartphone. Of wat denkt u van sportinstructrices. Gingen vrouwen vroeger naar aerobics, zijn ze inmiddels via Zumba aan het Bootcampen. De markt blijft gelukkig bewegen.

foto (2)Ook in de metaalbewerkingstechniek doet de robot steeds vaker zijn intrede. Ik werk vanuit Lemtech al langer samen met partners die las-, slijp- en laserrobots produceren. Vanuit die samenwerkingen groeien wij mee met de ontwikkelingen in de markt en zijn daardoor in staat om nog betere oplossingen te bieden van schone lucht op de werkvloer.

Robotisering zie ik dus zeker niet als een bedreiging, maar schept juist kansen om slim en daadkrachtiger te ondernemen.Daarnaast zullen goede vakmensen altijd schaars blijven. In mijn volgende column meer daarover.

Fijne week,
Jacqulien.

Jacquelien van der Lem_2
Jacquelien van der Lem 
is oprichter/eigenaar van Lemtech BV. Zestien jaar geleden is ze met haar bedrijf begonnen omdat ze vond dat er geen goede oplossingen waren voor lasrookafzuigingen in de werkplaatsen van metaalbedrijven. Aangezien Jacquelien zelf jarenlang in de lastechniek heeft gewerkt als European Welding Technician, wist ze dat dit gezonder kon en vooral ook moest. 
In haar wekelijkse column geeft Jacquelien haar visie en mening over een actualiteit die gerelateerd is aan haar dagelijkse werkzaamheden in de wereld van ruw metaal, vlambogen en schone lucht.