Geschreven door Jacquelien van der Lem

Afgelopen week was ik te gast bij een nieuwe klant in België. Het bedrijf maakt op basis van maatwerk allerlei produkten van roestvrijstaal. Mede door een zeer klantvriendelijke bedrijfsvoering heeft dit bedrijf een grote groei doorgemaakt. Dat heeft er in geresulteerd dat er recent een nieuwe hal gebouwd is. De vriendelijke eigenaar (4e generatie) van het bedrijf bracht me tijdens de rondleiding ook naar het zogenaamde “Rattekot”.

De roots van het bedrijf gaan terug naar ‘t Rattekot, een ‘smesse’ (smederij) annex ijzerwinkel die de overgrootvader in 1879 kocht in een gehucht van Watou, op de grens tussen Frankrijk en België. In de loop der jaren verdrong de industrialisering in de landbouw de klassieke boerensmid en noopte tot innovatie. Het spel van vuur en metaal intrigeerde de oprichter al vanaf zijn kindertijd, toen hij zijn grootoom en vader elke dag gadesloeg. De voorbije jaren werkten men hard om dat levenswerk ook aan de volgende generaties door te geven.

De oude smederij van vroeger werd weer tot leven gebracht, compleet met gemetseld smidsevuur, de originele aambeelden, werkbanken, tangen, blaasbalg, enzovoort. De smidse heeft een educatieve rol en is toegankelijk voor het publiek. De opkamer is een museum ansich met een grote verzameling aan attributen uit de 1e- en 2e wereldoorlog. Zo willen we onze passie voor het ambacht van smid – en voor vakwerk en technische jobs in het algemeen – aanzwengelen. Zodat we ons verhaal nog vele decennia kunnen voortzetten”, aldus een trotste eigenaar van een 4e generatie.

Ik zag dat de nieuwe hal letterlijk om de oude smederij was gebouwd. Dit was een bewuste keuze met als symboliek dat verleden en toekomst wel degelijk hand in hand met elkaar kunnen gaan.

Vol bewondering starend naar het plafond in de opkamer viel mijn oog ineens op een engel die daar waarschijnlijk al heel lang hing. Een mooi moment om u allen vanuit dat beeld namens mezelf en mijn collega’s de komende feestdagen een bijzonder fijne tijd toe te wensen.

Hartelijke groet, Jacquelien

Jacquelien van der Lem_2Jacquelien van der Lem is oprichter/eigenaar van Lemtech BV. Zestien jaar geleden is ze met haar bedrijf begonnen omdat ze vond dat er geen goede oplossingen waren voor lasrookafzuigingen in de werkplaatsen van metaalbedrijven. Aangezien Jacquelien zelf jarenlang in de lastechniek heeft gewerkt als European Welding Technician, wist ze dat dit gezonder kon en vooral ook moest. In haar wekelijkse column geeft Jacquelien haar visie en mening over een actualiteit die gerelateerd is aan haar dagelijkse werkzaamheden in de wereld van ruw metaal, vlambogen en schone lucht.